Noodopvang asielzoekers op de Celsiusbaan 8 in Nieuwegein

Het college heeft op 27 augustus een principebesluit genomen dat het COA asielzoekers kan gaan opvangen in het pand aan de Celsiusbaan 8. Het pand ligt op bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers en wordt een tijdelijke noodopvang voor maximaal 200 asielzoekers voor een periode van drie jaar, met een mogelijke verlenging. De locatie gaat op z’n vroegst in december 2024 open.

De gemeente Nieuwegein moet met de spreidingswet 364 asielzoekers opvangen. Het college neemt hierin zijn verantwoordelijkheid en ziet dit als een kansrijke locatie.

Celsiusbaan

De Celsiusbaan 8

Het is nu nog onbekend welke asielzoekers naar de Celsiusbaan komen. Dit beslist het COA in een latere fase. Het gaat om mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten, alleengaande volwassenen en kinderen en gezinnen die asiel aanvragen in Nederland. De samenstelling van deze groep verandert steeds. Het is daarom niet mogelijk om duidelijke uitspraken te doen over wie er naar Nieuwegein komen. Het COA spant zich in om tot een evenwichtige samenstelling van bewoners te komen. De instroom van asielzoekers in Nederland is daarbij leidend. Mogelijk verhuist een deel van de asielzoekers die nu worden opgevangen in de Beursfabriek straks naar de Celsiusbaan.

Om op de Celsiusbaan een noodopvang te starten, is een omgevingsvergunning nodig. Het COA vraagt deze vergunning aan en heeft voorafgaand aan de aanvraag een conceptverzoek gedaan. Het college heeft op dinsdag 27 augustus positief besloten over het conceptverzoek. Het college maakt wel een voorbehoud dat ook de gemeenteraad positief is over de komst van een noodopvang op deze locatie. Het college heeft het presidium gevraagd om dit te behandelen in de raadsvergadering op donderdag 12 september. Daarna neemt het college een definitief besluit over de omgevingsvergunning.

Asielzoekers
Het COA is verantwoordelijk voor de asielzoekers die naar deze noodopvanglocatie komen. Medewerkers van het COA begeleiden de asielzoekers tijdens hun verblijf in Nieuwegein. Op de locatie is 24 uur per dag beveiliging aanwezig.

Keuze locatie
Het kantoorpand aan de Celsiusbaan 8 lijkt geschikt vanwege de grootte van het pand en de relatief rustige ligging. Daarnaast zijn er voor de komende jaren nog geen plannen voor het gebouw.

Meerdere opvanglocaties
De noodopvanglocatie aan de Celsiusbaan is een extra opvanglocatie naast de Newtonbaan 3-4. Volgens de spreidingswet, die van kracht is, moet de gemeente Nieuwegein 364 asielzoekers opvangen. Beide locaties zijn daarom nodig om het aantal asielzoekers op te vangen. Op de Celsiusbaan kunnen maximaal 200 asielzoekers worden opgevangen en op de Newtonbaan is er plaats voor 85 tot 112 asielzoekers, verspreid over twee kantoorpanden. We verwachten de eerste asielzoekers aan de Newtonbaan halverwege 2025.

De locatie aan de Newtonbaan

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk